5. Meteo

Elke morgen voor 7 uur gaat bij meneer J. Dijkstra de telefoon. Dan belt Piet Paulusma.‘Moarn Joop, siz it mar..’en dan geeft meneer Dijkstra informatie over het weer in Damwoude. Daarvoor moet hij iedere dag eerst even naar z’n weerhut. Hij loopt dus al voor zeven uur op z’n blote voeten door het gras naar zijn witte meteohut. Ondertussen kijkt hij naar de lucht, voelt of het gras nat van de regen of van de dauw is en snuift een paar keer heel diep. Ondertussen werpt hij een blik op de weerhaan van de hervormde kerk en vergelijkt die richting met de richting waarin de wolken drijven. Dan steekt hij een natte vinger in de lucht, kijkt op de thermometer hoe koud het vannacht in Damwoude was, leegt z’n regenmeterglas en stopt al z’n gegevens in het computerprogramma dat hij voor heel veel meteomannen en vrouwen gemaakt heeft. Al deze gegevens vertelt hij elke morgen aan Piet Paulusma en dan zegt hij altijd tegen tegen hem: ‘No Piet oant moarn’.

Hoe het verder gaat dat hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Piet Paulusma vertelt dat voor Omrop Fryslân en omdat hij dat zo goed doet, mag hij dat ook voor de landelijke televisie vertellen. En als Piet dan weer zegt: ‘Oant moarn’ en ‘moarn mar wer even in it waar sjen’, dan weet jij nu hoe hij aan zijn informatie komt.

 

Het weerbericht is voor heel veel mensen heel belangrijk. Vooral voor boeren, zeelui en de luchtvaart. Wie piloot wil worden moet examen doen in het vak meteo. In deze projectweek over de luchtvaart krijg jij een mini-cursus meteo. Hoe komt een weerbericht tot stand. Ook als je later geen piloot wordt is het toch heel verstandig om iets van het weer te weten. Je snapt natuurlijk al welke deskundige we gevraagd hebben om deze meteocursus bij ons op ‘De Saad’ te geven.

Weerstation Damwoude

Behalve men. Dijkstra heeft ook schilder De Zwart in Damwoude een schitterend weerstation. Zijn gegevens zie je op z'n meteo-site.  Wat je daar ziet en wat dat betekent, dat legt men. Dijkstra je uit. Het internet biedt van elk moment mooie satellietbeelden. Wat je daarmee kunt wordt in de cursus meteo uitgelegd. En let natuurlijk bij die meteo-lessen goed op want vrijdagmorgen na de pauze bepaalt een deskundige jury welke klas de meeste punten scoort op dit onderdeel.

Wat moet jij doen?

Jouw klas moet op de luchtvaartwedstrijd een weerbericht presenteren. Je kunt dat doen zoals Piet Paulusma dat doet. Zet eventueel weerkaartjes e.d. op een PowerPoint-presentatie. Dat is in de aula op een scherm te zien. Om aan gegevens te komen plaats ik hieronder een paar links van meteo-sites. Veel succes.

links:

buienradar

weersverwachting

het actuele weer

weersverwachting Noordoost Nederland

radarbeelden van der Wetterspiegel

weerbulletin voor de luchtvaart

uitleg weerbulletin voor de luchtvaart

 

We hebben 6 gasten en geen leden online

tjaarda.jpg
cichorei.jpg