Bevrijding Dantumadeel

Op donderdag 14 april 1945 is de gemeente Dantumadeel bevrijd. Dat was het grootste feest van de twintigste eeuw en daarover gaat deze lesbrief. 

Over de Tweede Wereldoorlog in onze omgeving kun je wel duizend verhalen schrijven. Je leest er hier tien. Die verhalen heb ik geschreven aan de hand van een dagboekje van mijn schoonmoeder, een sigarendoosje van mijn oom, foto’s uit het archief van Dantumadeel en een paar boeken uit de bibliotheek. Het schrijven van die verhalen is heel erg leuk werk. Ik hoop dat ik met deze verhalen jou kan stimuleren om zelf aan de slag te gaan.  Kom ook met verhalen. Hoe je dat kunt doen lees je in deze lesbrief. 

. . als mensen worden gesteld voor een onafwendbare  keus tussen goed en fout, is er geen zekerheid dat zij de juiste beslissing zullen nemen

  .. de meeste mensen verkozen zo gewoon mogelijk door te leven in de hoop vooral zelf te overleven 

 .. anderen werden willoos slachtoffer van het regime zij hadden geen keus 

  .. sommigen kozen totaal verkeerd; na vijftig jaar dragen volgende generaties daarvan nog de littekens 

  .. dankbaarheid overheerst als we terugdenken aan hen die een voorbeeld gaven in hun persoonlijke keuze tegen het kwaad 

Koningin Beatrix, kersttoespraak 1994


Inleiding

Deze lesbrief is een onderdeel van een geschiedenisproject over zestig jaar bevrijding. Het is bedoeld als warming-up voor het maken van: Een serie lessen over de Tweede Wereldoorlog en dan vooral over onze regio. Het maken van een werkstuk over de Tweede Wereldoorlog of zestig jaar bevrijding

Dit project is ontstaan in samenwerking met Pieter van der Bij van het gemeentearchief van Dantumadeel en met wethouder Jouke Dantuma die als ambassadeur van de Stichting Festifrij in Dantumadeel met het idee kwam om een lesbrief voor de scholen en een bevrijdingkrant voor 14 april 2005 te gaan maken. Hiernaast zie je de inhoudsopgave. Wanneer je ze wilt lezen dan moet je op één van die onderwerpen klikken. Onder bronnen zie je een bestand van 7 mb, staan. Daar staan alle hoofdstukken bij elkaar als pdf-bestand.

Computerprogramma

Computerprogramma Zestig Jaar Bevrijding 

Hieronder een link naar een radioreportage van Omrop Fryslân gemaakt bij de opening.

Reportage van Dick Baron

We hebben 7 gasten en geen leden online

cichorei.jpg
tjasker.jpg